Van de keuken naar de ketels: voor Johan van Bussel liep de route naar zijn droombaan niet via het standaard pad. Inmiddels werkt hij als Brewing Operator bij de iconische Hertog Jan Brouwerij in Arcen, waar hij elke dag met trots de bieren brouwt die Nederland weet te waarderen. “Als je ’s ochtends in alle rust begint te brouwen en de zon komt op over de velden… ja, dan is dit gewoon een droomplek.”
Van flammküchen naar fermentatie
Voordat Johan bij Hertog Jan aan de slag ging, werkte hij als kok en runde hij een eigen cateringbedrijf, gespecialiseerd in flammküchen. “Tot ik op een dag dacht: laat ik een bierbrouwset kopen. Gewoon voor de lol, thuis een beetje aanrommelen. Maar dat liep al snel een beetje uit de hand,” lacht hij.
Toen de coronapandemie uitbrak, viel zijn werk grotendeels stil. “Een ramp voor de horeca. Ik ben toen enkel af en toe nog gedetacheerd bij andere bedrijven.” Het was in die periode, zittend op een terras met een mooie bierkaart voor zich, dat het kwartje viel: dit is wat ik wil. “Ik ben meteen gaan zoeken naar vacatures, en dan specifiek bij Hertog Jan. Dat merk, dat biertje… het komt hier uit de buurt en is altijd mijn favoriet geweest. Binnen een kwartier na mijn sollicitatie werd ik al gebeld.”
“Brouwen is herhalen én puzzelen”
Inmiddels werkt Johan 3 jaar bij Hertog Jan, waar hij alle onderdelen van het brouwproces heeft leren kennen: van brouwen tot filtreren en afvullen. “Het is zó afwisselend. De ene week sta je in de brouwerij en ben je bezig met mout schroten, maischen, brouwen, tot je weer moet reinigen en opnieuw begint. De andere week ben je aan het filteren, en dat is juist meer een puzzel. Je kunt echt je eigen werkwijze ontwikkelen.”
Elke brouwer is verantwoordelijk voor zijn eigen afdeling. “We draaien ploegendiensten, ochtend, avond, nacht, en werken in een klein team. Het mooie is dat je heel zelfstandig werkt, maar toch echt onderdeel bent van het geheel. En soms lopen er ook nog tours door de brouwerij. Dan krijg je vragen van bezoekers, dat vind ik alleen maar leuk.”
Magische momenten tussen de ketels
Wat het mooiste moment is dat hij tot nu toe meemaakte? Johan hoeft niet lang na te denken. “Dat was tijdens een nachtdienst. Ik was aan het einde van het brouwproces, vatgerijpt bier lag klaar, ik was helemaal alleen. Ik deed mijn quality checks, en alles was perfect. Dat was echt een magisch moment. Stil, donker, alleen in de brouwerij, en dan dat perfecte bier… dat vergeet je niet.”
Het draait om overzicht en passie
De vaardigheden die je als brouwer nodig hebt, zijn volgens Johan verrassend veelzijdig. “Timemanagement is key – dat heb ik meegenomen uit de keuken. Alles draait om timing. Je moet zelfstandig kunnen werken, stressbestendig zijn en overzicht kunnen bewaren. En een beetje technisch inzicht helpt natuurlijk ook.”
Hij geeft toe: in het begin is het veel om te leren. “Het hele proces onder de knie krijgen zonder dat je steeds moet checken of je het goed doet, dat vraagt tijd. Maar als het kwartje valt, voelt het logisch. Dan wordt het routine – maar nooit saai.”
Vrijdag, vriendschap & 0.0
Op vrijdag is er sinds kort een nieuw ritueel: het afvullen van de reguliere- en proeftuinbieren. “We hebben toen de dag verplaatst omdat de technische dienst er op zaterdag niet is. En aan het einde van zo’n lange week drinken we na afloop samen nog een heerlijke 0.0, of een pilsje. Dan praat je bij en sluit je de week goed af. Dat hoort erbij, zeker bij Hertog Jan.”
Over 0.0 is hij duidelijk: “Ik vind het écht lekker. Ik drink het graag. Zeker onze Hertog Jan 0.0!”
Brouwen op z’n mooist
Wat Johan het liefst brouwt? “De specials uit de Proeftuin, of Grand Prestige, dat is toch wel ons kroonjuweel. Al onze bieren hebben een uniek karakter, maar juist deze bieren vragen nét dat beetje extra aandacht en finesse. Het is elke keer weer een uitdaging om ze precies goed te krijgen. En we zijn hier pas tevreden als het echt klopt.” Innovatie speelt dan ook een rol bij Hertog Jan, vooral in smaakontwikkeling. “We proberen steeds nieuwe combinaties, en gaan alle uitdagingen aan. Dat maakt het werk leuk.”
Advies voor nieuwe brouwers?
“Als je het wilt, moet je het gewoon proberen. Ik ben ook in het diepe gesprongen. Twee jaar later is het de normaalste zaak van de wereld. Je hoeft echt niet alles al te kunnen – passie is het belangrijkst.”
Werken bij Hertog Jan?
Johan vat het graag samen:
“Klein team, groot merk, en een iconische brouwerij tussen de weilanden. Wat wil je nog meer?”