Bier is een natuurproduct.
Onze kwaliteitsbieren brouwen we met water, mout, hop en gist.
Water
Bier bestaat voor gemiddeld 90% uit water. De minerale samenstelling en de hardheid van water heeft een grote invloed op de smaak van het bier. Onze brouwers besteden veel aandacht aan het water, dat bij onze brouwerijen in Dommelen en Arcen uit eigen bron komt.
Mout
Mout is ontkiemde en gedroogd graan, zoals gerst of tarwe. We brouwen veel van onze bieren met gerstemout, een rijke zetmeelbron. Het zetmeel in de gerst wordt tijdens het brouwen omgezet in suiker. Gerstemout bepaalt de smaak, het aroma en de schuimkraag van het bier, maar heeft vooral een invloed op de kleur van het bier. Gerstemout is licht of donker, afhankelijk van de temperatuur bij het mouten. Gerst zorgt voor een broodachtige, getoaste, karamelachtige of geroosterde smaak en draagt bij aan de volmondigheid van het bier.
Hop
De bloemen van de vrouwelijke hopplant - zogenaamde “hopbellen” -worden gebruikt bij het bierbrouwen. Er bestaan twee hopsoorten: bitterhop en aromahop. Bitterhop bevat bitterstoffen die een bittere smaak en een goede schuimkraag geven aan het bier dankzij een hoog alfazuurgehalte. Aromahop heeft een gematigd gehalte aan alfazuren en zorgt dankzij de natuurlijke oliën voor een fruitig en fleuraal aroma. Brouwers combineren vaak de twee hoptypes voor zowel bittere als aromatische toetsen. Onze brouwers gaan altijd op zoek naar de beste hopcombinatie om een uitstekende smaak en kwaliteit in onze bieren te garanderen.
Gist
Deze micro-organismen zetten de moutsuikers en aminozuren om in alcohol, koolzuur (CO2) en smaakstoffen. Dit proces heet vergisting. Men spreekt van hoge gisting, lage gisting of spontane gisting. Dit is afhankelijk van de temperatuur waarop de suikers worden omgezet. Elk biersoort kent zijn eigen gist. De micro-organismen zijn zeer belangrijk voor de smaak. Gist kan bijvoorbeeld zorgen voor aroma's van banaan, roos, appel, anijs, amandel, kruidnagel of peper.