bgbg
swoosh

Ingrediënten

Om de karakteristieke en verfijnde smaak van de AB InBev bieren te verkrijgen, maken we gebruik van de natuurlijke grondstoffen gerstemout, ongemout graan, water, hop en gist. De combinatie van deze verschillende ingrediënten en vooral de behandeling die de grondstoffen ondergaan, bepalen de smaak, de kleur en de schuimkraag van het bier.

Ben je benieuwd hoe we van deze ingrediënten bier maken? Kijk dan bij het brouwproces.

Water

 

Water is het belangrijkste ingrediënt van bier. Bier bestaat voor gemiddeld 90% uit water. De minerale samenstelling en de hardheid van water heeft een grote invloed op de smaak van het bier. Onze brouwmeesters besteden veel aandacht aan het water, dat bij veel van onze brouwerijen uit eigen bron komt. Het water dat als grondstof voor het bier wordt gebruikt, noemen we brouwwater. Daarnaast wordt stoom gebruikt voor de verhitting en voor de reiniging van de installaties. 

 

MoutGerst is een graansoort en een rijke zetmeelbron. Meestal wordt gerst gemout voor het brouwen. Mout is ontkiemde en gedroogde gerst. Het zetmeel in de gerst wordt tijdens het brouwen omgezet in suiker.

Gerstemout bepaalt de smaak, het aroma en de schuimkraag van het bier, maar heeft vooral een invloed op de kleur van het bier. Gerstemout is licht of donker, afhankelijk van de temperatuur bij het verwerken. Gerst zorgt voor een broodachtige, getoaste, karamelachtige of geroosterde smaak en draagt bij aan de volmondigheid van het bier. Het bevat veel vitamines en mineralen

Hop
De bloemen van de hopplant, ook hopbellen genoemd, worden gebruikt bij het bierbrouwen. Er bestaan twee hopsoorten: bitterhop en aromahop. Bitterhop bevat bitterstoffen die een bittere smaak en een goede schuimkraag geven aan het bier dankzij een hoog alfazuurgehalte. Aromahop heeft een gematigd gehalte aan alfazuren en zorgt dankzij de natuurlijke oliën voor een fruitig en fleuraal aroma. Brouwers combineren vaak de twee hoptypes voor zowel bittere als aromatische toetsen. Onze meesterbrouwers gaan altijd op zoek naar de beste hopcombinatie om een uitstekende smaak en kwaliteit in onze bieren te garanderen. Er bestaan wel meer dan honderd verschillende hopvariëteiten. Zo heeft een Cascade hop een fruitig aroma, terwijl een Golding hop zacht en mild is.

Hop bepaalt niet alleen de smaak van het bier, maar werkt ook als conserveringsmiddel waardoor het bier langer houdbaar is. 

GistGisten zijn micro-organismen die de moutsuikers en aminozuren omzetten in alcohol, koolzuur (CO2en smaakstoffen. Dit proces wordt vergisting genoemd. Men spreekt van hoge gisting, lage gisting of spontane gisting. Dit is afhankelijk van de temperatuur waarop de suikers worden omgezet. Elk biersoort kent zijn eigen gist. De micro-organismen zijn zeer belangrijk voor de smaak. Gist kan bijvoorbeeld zorgen voor aroma's van banaan, roos, appel, anijs, amandel, kruidnagel of peper. Biergist bevat een grote bron van eiwitten met alle essentiële aminozuren die niet door het menselijk lichaam kunnen worden aangemaakt, iets wat een zeldzaamheid is onder plantaardige voedingsmiddelen.

Wist je dat?

Bier een natuurlijk product is dat voor 93% bestaat uit water en koolhydraten, eiwitten, mineralen en vitamines bevat? De mineralen zijn: kalium, magnesium, natrium, silicium en calcium. De vezels stammen af van de gerst. Door gist zitten ook veel vitamines B in bier zoals B1 (thamine), B2 (riboflavine), B3 (niacin), B5 (pantoteenzuur), B6 (pyridoxine), B7 (biotine), B11 (foliumzuur) en B12 (cobalamine).

Anheuser-Busch InBev © 2018